Selecteer een pagina

Een maand vóór elke BTW aangifte kun je de belastingdienst laten weten of je voortaan gebruik wilt maken van de KOR. De regeling geldt voor drie jaar, dus als je in 2020 al gebruik maakte van de KOR, dan zit je ook in 2021 en 2022 aan die keuze vast en hoef je nu niets te doen.

Om te bepalen of je wel of niet voor de KOR moet kiezen vóór de volgende BTW-periode, leg ik uit waar je op moet letten.

Wat is de Kleine OndernemersRegeling (KOR) en wat heb ik eraan?
Het is een vrijstelling van omzetbelasting (BTW) voor kleine ondernemers. Klein wil in dit opzicht zeggen: Je mag niet meer dan € 20.000 omzet per jaar ontvangen. 

Als je gebruik maakt van de KOR hoef je geen aangifte BTW te doen en dus ook geen BTW op je facturen te zetten. (Je kunt dit uitleggen aan je klanten door op je factuur te vermelden “geen BTW, vanwege toepassing KOR”.)

Sterker nog: voor de BTW hoef je niet eens facturen te versturen. Maar… voor de verantwoording van je inkomsten voor de Inkomstenbelasting is het gewoon heel verstandig om facturen te blijven sturen. Ook je afnemers zullen behoefte hebben aan een factuur. En ook je aangifte inkomstenbelasting moet je gewoon blijven doen.

Aan het begin van 2020 is de KOR flink veranderd. De oude KOR leverde voor kleine ondernemers al snel geld op, de nieuwe KOR doet dat lang niet altijd. Even goed nadenken voor je er wel of niet voor kiest dus.

Wanneer kies je in 2020 en later wél voor de KOR?
Er zijn twee belangrijke afwegingen: 

De eerste is: levert de KOR mij geld op?

Dat is alleen zo als je verwacht dat je in de komende drie jaren per saldo BTW moet gaan afdragen. En dát is alleen aan de orde als je meer BTW op omzet moet afdragen dan dat je aan BTW kunt aftrekken over je inkopen en kosten. Kijk maar in je kwartaalaangiften BTW wat je het afgelopen jaar per saldo moest betalen en afdragen. Is komend jaar vergelijkbaar? En de twee jaren erna? Zo kun je inschatten of de KOR voor jou voordelig is.

De tweede is: hebben mijn klanten er last van?

Als je (grotendeels) particuliere klanten hebt of zakelijke klanten die geen BTW kunnen terugvragen, dan hebben jouw klanten er geen last van.

Sterker nog: als de grotere spelers in jouw markt wél BTW in rekening moeten brengen, kun jij 21% goedkoper zijn. 

Wanneer kies je níet voor de KOR?

Ook nu zijn er twee afwegingen:

De eerste: levert de KOR je geld op?

Als je verwacht dat je in de komende drie jaren per saldo BTW terugkrijgt. Zonder KOR krijg je geld terug, mét KOR niet. Verwacht je teruggaaf BTW, dan kies je dus niet voor de KOR.

De tweede: kunnen jouw klanten BTW in aftrek brengen?

Als jouw klanten wél BTW in aftrek kunnen brengen (de meeste commerciële bedrijven dus) dan hebben ze niet zo veel aan jouw rekening zonder BTW. Zeker als je je prijzen niet verlaagd hebt met het BTW bedrag, kan het wel eens zo zijn dat jij daardoor duurder bent voor hen dan de concurrent. Let wel: dit hoeft niet per sé reden te zijn om de KOR terzijde te schuiven. Je kunt ook je prijzen aanpassen.

Ook hoor ik weleens het argument dat een zzp’er het niet fijn vindt dat afnemers weten dat je ‘maar een kleine ondernemer’ bent. Het feit dat je geen BTW in rekening brengt zal je afnemers niet ontgaan.

OVERIGE AANDACHTSPUNTEN

Op tijd indienen
Je moet om gebruik te maken van de nieuwe KOR vooraf aangeven dat je dat wilt. Dat betekent dat de belastingdienst 4 weken vóór de start van het btw-tijdvak je aanvraag moet hebben ontvangen. De regeling wordt niet met terugwerkende kracht toegepast.

De regeling geldt in principe voor drie jaar.

Als je op een gegeven moment in die drie jaar boven de omzetgrens van € 20.000 euro omzet uitkomt, dan wordt de KOR vanaf dat moment meteen stilgezet. Je moet je zelf afmelden zodra je omzet in een jaar boven de € 20.000 uit komt en alle leveringen en diensten die worden verricht na die datum vallen niet langer onder de vrijstelling. In het formulier van de belastingdienst waarmee je je afmeldt voor de KOR schrijf je als beëindigingsdatum de datum van de omzet overschrijdende handeling.

Als je je afmeldt, kun je je pas na 3 jaar weer aanmelden.

Jolanda Noordzij, 19 december 2020

Deze informatie is gebaseerd op de stand van wetgeving op 19 december 2020. Ik heb de informatie beschreven die voor het overgrote deel van de kleine ondernemers met omzet minder dan 20.000 euro van belang is. Voor alle details kun je altijd contact opnemen via info@iris-belastingconsultancy.nl of bel met Jolanda Noordzij op 06‑24 594 109.